10.2.14

Hildebrand

segons la wikipèdia...

Hildebrand és un personatge de la mitologia germànica, incorporat a la mitologia escandinava, en nòrdic antic és Hildibrandr. El mot "Hild" significa batalla i "Brand" espasa.[1] Encara que s'associa a personatges històrics del segles V i VI com Teodoric el Gran o Odoacre, no s'ha pogut identificar com un personatge històric.[2]

Hildebrand era un rei guerrer, que portava al seu escut vermell els retrats de tots els guerrers que havia mort. Apareix en tres famosos cançons: HildebrandsliedNibelungenlied i la cançó escandinava la Mort d'Hildebrand de l'Ásmundar saga kappabana. També apareix com Hildiger a Gesta Danorum.[3]
A Hildebrandslied, Hildebrand lluita contra el seu fill Hadubrand esdevenint l'armer de Dietrich, perquè es veu obligat a abandonar casa seva, la seva dona i el seu fill. Trenta anys després, Hildebrand torna i es troba que Hadubrand, el seu fill, governa la seva terra i està liderant l'exèrcit contra els invasors. Els dos líders dels exèrcits es troben, com era habitual en aquelles contrades i època i es llisten els respectius arbres genealògics per evitar que algú mati un parent seu.
Hadubrand afirma que és el fill d'Hildebrand, però pensa que el seu pare és mort, i que el guerrer que té davant seu utilitza el nom d'Hildebrand per enganyar-lo. A Hildebrandslied es diu com pare i fill lluiten, doncs Hildebrand ha de matar el seu fill o el seu fill el matarà, però al text original falta el final, s'ha perdut.
A la cançó escandinava "Hildebrand's death" s'explica el final de la història, Hildebrand lluita contra un mig-germà seu i es ferit mortalment i que l'escut li rodola prop del cap i a l'escut també hi ha el retrat del seu fill, Hadubrand. Moribund, li prega al seu mig-germà que cobreixi el seu cos i l'enterri adequadament.


  1. 1 Norman, Frederick. «Hildebrand and Hadubrand». A: Three Essays on the 'Hildebrandslied' (en anglès), 1973, p.47.
  2. Jump up2 ↑ Bostock, J. Knight. A Handbook on Old High German Literature. 2a edició, 1976, p. 64f. ISBN 0-19-815392-9.
  3. Jump up3 ↑ Viking and medieval Scandinavia (en anglès). Brepols, 2007, p. vol.3, p.168.

Veure enllaç: https://ca.wikipedia.org/wiki/Hildebrand